söndag 19 maj 2013

Kokt i Göteborg

Jag kände mig ganska taggad inför årets varv. Jag hade som mål att trycka mig under 1:30 men eftersom det var tokvarmt så tänkte jag prova hur det kändes att ligga på 4:10-4:15 tempo men justera ner om det kändes övermäktigt. Jag kände redan efter ett par kilometer att det inte skulle funka, värmen tryckte på rejält och efter Elfsborgsbron (6 km) började jag dra ner på farten ytterliggare. Problemet var att jag dessutom tappat all taggning och brydde mig verkligen inte. Jag tänkte jag kunde springa igennom loppet i behagligt tempo.

Vid 8-9 km på andra sidan vattnet började jag lida mer och mer, det stekte på rejält och motvinden var helt galen, drog ner ytterligare på farten men började bli lite knäckt redan här. Började vid 11 km gå en del vid varje vattenstation för att kunna återhämta mig lite. Kastade även min keps vilket hjälpte att svalka lite.

Tuffast var det upp för avenyn där jag tvingades gå flera gånger. Snittade 6 min / km och det kändes som om benen tänkte lägga av. Gnetade mig upp till den fördömda statyn där jag stannade och hällde 4 vattenmuggar över huvudet och blev avspolad av en vänlig man med vattenslang. Nu började molnen komma lite så kroppen kunde kylas av lite. Efter ännu en avspolningspaus vid 18 km piggnade jag magiskt till och kunde springa de sista tre. Helt plötsligt var det ganska kul för första gången idag.

Sista 1.1 km höll jag otroliga 4:08 för att sprinta in under 1:40. Som helhet ett kvitto på att det är dags att träna lite. Tiden var min sämsta på mina 6 starter men jag gissar placeringen (ca 2000 ) ger en tredjeplats bland mina varv.

Slutligen, det var många andra vrak därute under årets lopp. Jag förvånas över den utspridda ”flytta dig för helvete” -attityd som finns bland medelmåttiga svenska manliga löpare. Att man ibland skaver axlarna när det trängs lite är bara normalt men både jag och andra slutkörda löpare som gick långt ute till höger eller tvingades ta dricka gående fick knuffar och armbågar av egoistiska pajasar trots att det är gott om plats och tid att navigera.

söndag 12 maj 2013

Utpumpad efter Lundaloppet

Lundaloppet i riktigt bra löparväder, mulet men ganskla varmt gjorde att det var lätt att välja tunn tröja och skjorts idag, uppskattas. 



Folkmyller på IP
Startade i högt tempo vilket började kännas i slutet av stigningen under första varvet. Brorsan hängde på i 1.5 kilometer innan han insåg galenskapen. Lyckades köra på fint på första varvet och varvade på 19:36 men var riktigt tagen vid varvningen. Tänkte ta det lite lugnt kilometer 6,7,8 för att disponera potten med sekunder jag hade att spela med, hade ju varit gött att komma under 40.

Det var lättare tänkt än gjort, när jag kom upp på backkrönet under andra varvet efter nästan 8 kilometer måste jag legat på nästan maxpuls och hade tappat 21 sekunder av min pott. Det betydde att jag var tvungen att göra de två sista på exakt 8:00 för att komma under 40 vilket gjorde att jag började tvivla lite ( och av någon anledning fundera på hur jobbigt det ska bli att springa Göteborgsvarvet nästa vecka).

Jag lyckades trycka ner lite syre i kroppen under nedförsbacken ner till stan och tryckte på hårt genom stan. Vid 9-markeringen kändes benen verkligen gummi men jag blev nöjd när jag såg att kilometern gått på 3:53. Nu tänkte jag att om jag bara matar på och inte kollapsar så ska jag kunna springa en slutkilometer på under 4:08, jag orkade knappt spurta inne på IP för jag tyckte jag hade koll på sekunderna...39:53 stannade klockan på.

De säger att det är skönt efteråt men jag vet inte...

Riktigt nöjd med prestationen och med tanke på hur jag mådde resten av dagen så var där inte mer att hämta idag. Kom in på plats 109 av 1500 killar (31:a ifiol) så det finns lite kvar att jobba med....men det kommer

tisdag 7 maj 2013

Lite Rossel i Maskineriet

Jag har lyckats dra till med ett par långa intervallpass (tusingar och tvåtusingar) och några distanspass sedan Skrylle och formen känns stadigt på uppåtgående. Tyvärr har jag åkt på halsont och lite förkylningsrossel som ställer till det inför Lundaloppet på lördag och Göteborg nästa vecka. Jag skulle behövt ett pass över 15 km innan GBG men man kan inte få allt :) .

Det är min traditionsenliga majförkylning som hälsar på, jag hoppas på att det  inte blir en sådan totalkoma som ifjol utan stannar vid lite halsont. Förhoppningsvis kan jag vara kry på lördag och kanske springa på en tid strax över 40. Jag tror det är lite mycket begärt att gå under 40 redan nu men senare i år ska det kunna gå att ordna, jag har ingen brådska där.

Jag har även anmält mig till Lidingöloppet och hoppas jag kan träna bra över sommaren så jag kan göra en fin insats där. Ett silver till hade inte varit dumt men det är en lång väg att vandra dit.