onsdag 30 maj 2012

Freeflowloppet, en orgie i trötthet


Efter Helsingborgs terränglopp i mars kände jag mig i helt galen bra form trots att jag missat en veckas träning precis innan. Efter det har jag missat totalt 6 veckor pga en massa förkylningar vilket förstås är förkastligt mycket på drygt två månader.

Trots detta hade jag någon slags illusion om att jag skulle kunna köra det nya hässleholmsloppet Freeflowloppet i samma tempo som i Helsingborg. Illusionen varade i ca 2.5 km i den mycket kuperade banan som dessutom är min träningsslinga. Då låg jag på tredje plats och försökte hänga en kille som jag var övertygad om att jag skulle kunna springa ifrån när han tröttnade i en backe.

Nu blev jag istället skoningslöst upphunnen av bakomvarande klunga, grillad på max värme i tre kilometer och sedan utspottad och lämnad till mitt öde för att gneta mig i mål i ett tempo som jag ska kunna hålla i minst tre mil.

Förutom blodsmaken var loppet var hur trevligt som helst och jag hoppas få revansch nästa år.

Nu gäller det att komma igång med träningen igen. En dryg månad kvar till Hörby Marknadslopp som är en viktig deltävling i UV GP  där jag inte får tappa mer mark till Emma.

onsdag 23 maj 2012

Rast, Vila på stället

Först undviker jag i princip svåra förkylningar i nästan två år, sen kommer två onda psykoförkylningar inom loppet av två månader. Det är vid tillfällen som dessa jag verkligen uppskattar att jag för det mesta mår prima.

Vårens stora mål Köpenhamn Maraton kunde jag glömma och tur var väl det eftersom jag sedan i måndags varit riktigt sliten med väsande hosta och allmänt töcken som mitt signum. Detta är andra gången jag missat ett stort lopp och andra gången det är just Köpenhamn som får stryka med, nästa år kanske….får trösta mig att jag i alla fall har en kropp som skulle kunna springa ett maraton, ok, kanske inte just denna vecka men nästa.

Nu får vi se vad nästa mål blir men förhoppningsvis kan kroppen läka ihop lite under frånvaron så att jag kan starta lite mjukt och få en riktigt fin sommarträning.

fredag 18 maj 2012

Maratonförbannelsen

Krabaten nedan har bosatt sig i min hals sedan i onsdags. Jag har ständig kontakt med mitt immunförsvar som påpekar att ordinarie personal är på semester och att det är helg. Vikarierna där tycker även att jag är oförskämd när jag anser att krabaten kan attackeras medan jag sover och hänsvisar till ordinarie öppettider.

Mr Rhinovirus

Vi får se hur det blir med starten på söndag, jag har inte gett upp hoppet än. Har sett fram emot detta sedan i höstas....

måndag 14 maj 2012

Den där pinnen ser ut som en ooooorrm

Då var vi inne i maratonveckan. Är hemma med galet hostande barn så jag bara väntar på att de onda virusen ska infiltrera min kropp lagom till på söndag. Hoppas verkligen att immunförsvaret är på topp.


Körde ett oväntat hårt terrängpass på 15 km igår. Det är verkligen helt sjukt kul att springa på skogsslingor istället för att bara nöta asfalt, speciellt när vädret visar sig från sin bästa sida. Det var en hel del tipspromenadflanerare ute på delar av slingan igår också. Förvånande att pensionärsgäng som går i motsatt riktning, tre i bredd, verkar ta illa vid sig när de motvilligt måste lämna 75 cm på ena sidan så att man kan springa förbi. Måste finnas något roligare än att gå och sura i skogen en solig söndag.

Min ormradar var på idag. Jag inser att jag inte är någon T-800 eftersom jag trots hög uppmärksamhet nästan sprang på en stackars gräsand. Vid ett senare tillfälle tänkte ”Det gäller att hålla uppmärksamheten på topp, den där pinnen ser t ex ut som en oooooorr…” innan jag i luften ändrade fotens nedsättning till att precis missa denna stackars lilla kopparödla…


Inte Anaconda precis


På varv nummer två hade den ringlat iväg till en tryggare plats.

söndag 6 maj 2012

Stolt 33a

Solen gjorde sitt bästa för att neutralisera de iskalla vindarna som blåste hårt i min gamla hemstad Lund igår. Ena stunden kändes det som sommar, andra stunden kändes det som i mars. Det var helt galet mycket folk på plats för att springa årets olika distanser. Det pratades om 5000 anmälda innan ens efteranmälan hade öppnat, jag vet inte hur många det var tillslut.


Många hungriga löpare på Lunds IP

Jag hade bestämt mig för att försöka snitta 3:45 och komma in på 37:30 vilket skulle bli nytt pers. Jag hade mina aningar att det skulle bli tufft efter testet i Skrylle för några veckor sedan men det var bara att köra. 

Jag öppnade lugnt, ökade sedan på bra genom parken och hittade sedan ett par ryggar som jag kunde maska bakom på södra esplanaden och i den jobbiga uppförsbacken. Jag försökte bytte sedan rygg och försökte krypa in bakom ett draglok i den starka motvinden på väg ner genom stan men nu började det bränna i kroppen. Jag fixade att ligga på och under 3:45 det första varvet men när uppförsbacken kom andra varvet var det två kilometer (kilometer sju och åtta) där klockan gick upp på 4 blankt och då kändes det ganska hårt. Jag fick sedan köra solo på kullerstenen genom stan i motvinden eftersom jag inte riktigt lyckades hänga några killar som sprang om men lyckades ändå hålla bra fart under näst sista kilometern som dock är väldigt vag i minnet. Det var inte sådär jättemånga som sprang om och det var ganska glest med löpare så jag fick känslan av att jag ändå sprang rätt hyfsat.

Precis innan jag sprang in på IP för ett sista varv på löparbanorna blev vi en grupp på en 4-5 man som ökade farten så det var bara att hänga på. Jag ville inte tappa ytterligare placeringar så jag drog till med en tempoväxling med 250 m kvar. Jag lyckades rycka lite från de andra och körde på tokmax sista biten in och lyckades hålla undan för alla utom en som kom som Legolas (hästen…inte Alven)  i ytterspår

När jag kom i mål på 38:00 blev jag ganska besviken men nu i efterhand är jag svinnöjd. Gött att kunna hålla det tempot trots att fokus varit på maraton i år och jag inte har kunnat träna lika ofta som i fjol. Min placering  (33/1607 bland herrarna) var dessutom bättre i år än i förra årets (39/1388)  och det känns faktiskt riktigt nice.

torsdag 3 maj 2012

Lundaloppet och Maranerver


Nu är det bara två och en halv vecka kvar till Köpenhamn maraton. Efter min zombieförkyning har jag haft ont i knät i ett par dagar efter i princip varje träningspass vilket varit lite småstressigt. I helgen körde jag ett 30 k –pass för att testa om det funkade och det gick ok. Jag hade ont i knät men det blev inte mycket värre efter 30 jämfört med efter 15. Jag kunde dessutom peppra på i sub 4:30 tempo sista milen vilket kändes schysst. Dagen efter var det ganska illa men det kan jag ta, 30 k är trots allt 30 k.

I går körde jag ett gött skogsintervallpass efter en extra vilodag och det kändes över förväntan. Ingen smärta alls i knät varken under passet eller idag. Riktigt härligt var det också att köra 5*1000 på en ganska tuff 5 kilometersrunda. Jag snittade ca 3:45 på kilometerna utan att ta ut mig fullständigt. Jag funderar på att skippa asfalten på några av passen som är kvar till maran, det kan ju vara så enkelt att jag överdoserat landsväg…
På lördag är det Lundaloppet! Det ska bli kul att se var jag ligger på sprintdistansen. Jag hoppas kunna komma ner kring förra årets pers på 37:40 men jag har faktiskt ingen aning hur jag står. I fjol var det varmt som satan, jag var sjukt trött redan efter 3 kilometer,  plus att jag hade varit förkyld hela veckan…men trots detta är jag skeptisk till att jag fixar perset. Kul ska det bli hur som helst.