tisdag 28 februari 2012

Pumping Iron


Under vintern brukar jag försöka masa mig ner till gymmet för att pumpa lite järn. Det är viktigt för koordination och bålstabiblablablayadayada… Ok, orsaken är egentligen att jag skulle vilja beefa upp mig liiite i år eftersom det var nästan tio år sedan jag styrketränade ordentligt och det har satt sina spår, sen kör jag lite extra magträning också eftersom jag hört att det ska kunna gynna löpningen. Annars blir det mest bänkpress och bicepscurl som på den gamla goda tiden.

Ikväll blir det 3*1600 m intervaller. Ett riktigt jobbigt pass där jag vet att mycket av den aktiva tiden kommer gå åt att mentalförhandla med mig själv om att ”Bara köra två reps idag” eller ”Det gör inget att man springer liite långsammare”. Som tur är brukar de förslagen avslås.

lördag 25 februari 2012

Deliverance



Jag hade inte tänkt skriva långa tråkiga referat om mina träningspass här...det höll ju i en vecka ungefär...

Efter 14 kilometer motvind känns det lite småsegt i benen, vägen har bestämt sig för att bli elakt kuperad men snart bör det vara medvind. Plötsligt kommer en svart hund ilsket galopperande, det ser inte ut som om den vill leka. När den hinner upp mig bestämmer jag mig för att stanna. Den nosar hetsigt på mig men bestämmer sig sedan för att springa in på sin tomt igen. Det känns som ett omen, jag är inte välkommen på denna sidan sjön. Surmulet fortsätter jag min tur.

Backarna fortsätter komma, det börjar bränna i bakre låret vilket är lite störigt. Ett par kilometer senare ser jag en skugga komma löpande över ett fält med öronen fladdrande i vinden. En schäfer…skithund, jag tänker att det är tur att det är staket runt hagen i alla fall. Tyvärr är staketet sådant att en häst med enkelhet skulle kunna dansa limbo mellan brädorna. Schäfern hoppar förstås smidigt genom staketet och rusar fram emot mig. Bäst att stanna igen. Schäfern stannar till en sekund, hugger mig i benet och sticker sedan iväg över fältet igen.

Svordomar och ett och annat könsord haglar efter hunden när den försvinner i fjärran. Skitsur fortsätter jag löpturen. Ont som fan i benet och en mil kvar att springa. Plötsligt inser jag att vägen tagit slut och jag befinner mig på någon slags husvagnscamping. Jag ser inga människor men den amerikanska söderns flagga vajar utanför ett par av husvagnarna. ”Vad fan är nu detta??” Jag plockar upp google maps och ser att närmsta linjen tillbaka till vägen går igenom ett skogsparti, bäst att ge sig av innan jag blir upptäckt och grillad på spett. Inte så jättesmart men efter träsklöpning och klättring kommer jag äntligen tillbaka till vägen och efter ett par kilometer kan jag blicka ut över den sida där jag hör hemma.


29 kilometer blev det tillslut och förutom ett litet bitmärke på låret klarade jag mig helskinnad. Om jag inte haft mina tights som är gjorda av mithril hade det nog gått värre. Tror inte jag upprepar rundan med shorts…

fredag 24 februari 2012

Våren är här – Laddar för långpass

Idag har det varit riktigt varmt, vi snackar säkert åtta grader kryddat med lite sol. Gårdagskvällen bjöd på ett gott snabbdistanspass med 6 aggressiva kilometer strax under 4-gränsen. Jag hoppas på sol, mojnande vind och värme imorgon bitti då jag siktar på ett långpass med den respektabla längden 27 kilometer i 4.40 -tempo.

Eftersom det är tokinne med kostråd kommer här den perfekta frukosten inför ett morgonlångpass. Det är inte tuffare att springa med så lite mat i magen som möjligt för att kroppen ska “bränna fett istället för kolhydrater” och allt annat trams man läser om nuförtiden.



1 skål turkisk yoghurt med cashewnötter, hallon, blåbär och honung

1 Nybakad macka med mycket smör och honung

1 eller 2 dubbla espresso

1 fett glas apelsinjuice (gärna Tropicana för den är godast)

tisdag 21 februari 2012

Februaritugg

5 * 1000 m på isig, mörk cykelväg där greppet gång på gång släpper. Ändå är motivationen där just nu. När man till sommaren bekymmersfritt springer omkring i solen med tunt linne och syndiga tights kommer detta kännas helt otänkbart men vinterträning plockar fram mycket adrenalin och fungerar bra att ha som minnesbild för att få upp taggningen under våren och sommarens lopp.



Såg för första gången Lacrosse på TV igår. Tycker man att bollen i bandy är för lätt att hålla ögonen på så är denna sport ett tips. Ibland kan man bara gissa i vilken håv bollen huserar för tillfället. Det verkar ganska kul dock och oväntat brutalt.